Zadah iz usta

zadah iz usta

Neprijatan zadah (halitosis) predstavlja veliki problem savremenog čovjeka. Rječ je o neprijatnoj pojavi, ne samo za osobe kod kojih se javlja, već i za njihovo okruženje.
Najvjerovatnije da sami nećete primjetiti neprijatan zadah,već će vas o tome obavijestiti porodica ili kolege.
Kod osjetljivih osoba, ta uporna i dugotrajna bolest ostavlja duboke i neugodne posljedice – blaže ili teže oblike depresije, očajanje, pa čak i izbjegavanje društva i potištenost.
Zadah uzrokuju brojni fiziološki i patološki faktori: hrana, pušenje, karijes zuba, oboljenja desni, oboljenja sinusa i disajnih puteva, dijabetes, leukoza, upotreba pojedinih lijekova…

U najvećem broju slučajeva može se eliminisati održavanjem dobre oralne higijene

Uzroci lošeg zadaha

Zadah najčešće potiče iz usta, s površine jezika, ispod linije zubnog mesa, između zuba i ostalih teško dohvatljivih mjesta, a kao posljedica loše oralne higijene. Sve bolesti disajnog sistema utiču na dah, jer je nos povezan s usnom šupljinom.
Na zadah utiče i način ishrane. Interesantno je da kod pojedinih osoba glad može da prouzrokuje zadah koji prestaje nakon jela. Ukoliko se hranite pretežno mastima i proteinima, a sa malo ugljenih hidrata, zadah se može javiti zbog produkata njihovog raspadanja u crijevima. Unošenje nekih namirnica prouzrokuje karakterističan zadah.

Razlog tome je što se miris hrane pretežno eliminiše iz organizma preko pluća, pa je prisutan pri svakom izdisaju.

Zbog sličnog načina eliminacije preko pluća, neki ljekovi takođe remete dah. Miris lijeka osjeća se poslije korišćenja pojedinih antibiotika, hloralhidrata, joda i morfijumskih preparata.

Najjednostavniji način da utvrdite da li imate loš zadah , je da liznete unutrašnju stranu ručnog zgloba , sačekate nekoliko sekundi, a onda pomirišete.

Svakako povodom ovog problema prvo ćete se javiti svom stomatologu.

Ako se dentalna higijena ne održava redovno, tj. ako se ne peru zubi i ako se ne koristi zubni konac ostaci hrane se zadržavaju uzrokujući proizvodnju bakterija između zuba, oko desni i na jeziku. To uzrokuje loš zadah. Tečnost za ispiranje usta takođe može da pomogne u redukovanju bakterija. Pušenje ili žvake na bazi duvana mogu biti krivci za loš zadah kao i mrlje na zubima, iziritirane desni ili smanjenje čula ukusa.
Loš zadah koji je istrajan ili loš ukus u ustima mogu biti upozoravajući znak periodontalnih bolesti (bolesti desni).
Njih uzrokuje nagomilavanje plaka na zubima i stvaranje bakterija koje proizvode toksine koji iritiraju desni. Ako se to stanje ne liječi na vrijeme, može trajno oštetiti i desni i vilicu.
Problemi sa zadahom mogu nastati i usljed lošeg nalijeganja dentalnih nadoknada kao što su krune i mostovi, ili nastankom karijesa.
Suva usta (xerostomia) takođe mogu izazvati neprijatan zadah. Pljuvačka je neophodna kako bi ovlažila usta, neutralisala kiseline koje proizvodi plak, i sprala mrtve ćelije koje se nagomilavaju na jeziku, desnima i sluzokoži usta. Ako se ne uklone, ove ćelije će se raspadati i izazivati loš zadah. Suva usta mogu biti sporedni efekat nekih lijekova, problema sa pljuvačnim žlijezdama ili stalnog disanja na usta.
Ljudi koji pate od suvih usta mogu imati poteškoće u pričanju, gutanju i osećaj gorenja u ustima kao i suve oči.

Takođe, postoje i razna druga oboljenja koja se vezuju sa neprijatnim zadahom.
Zadah se javlja i poslije vađenja zuba, ili drugih oralno hirurških intervencija, a zbog raspadanja krvnog koaguluma. On postoji kod osoba sa ulceracijama u ustima (afte, herpetični stomatitis i druge virusne infekcije usta), ili nekrozom (AIDS, leukoze).

Kariozni i polomljeni zubi, zaostali korjenovi i parodontalni džepovi odlično su mjesto za zadržavanje hrane, koja se vremenom raspada što stvara vrlo neugodan miris.

Kako otkloniti neprijatan zadah?

Četiri jednostavna savjeta za efikasno uklanjanje zadaha:

 1. Barem dva puta dnevno očistite donju stranu jezika, jer se tu razvijaju bakterije koje prouzrokuju zadah. To se može učiniti četkicom za zube i pastom obogaćenom fluorom.
 2. Upotrebljavajte redovno vodice za ispiranje usta koje sadrže hlordioksid. Vodice bez te hemikalije ne ubijaju bakterije. Odlično sredstvo za ispiranje je i kantarion.
 3. Jedite čvrstu hranu kao što je prijesno povrće, jer ona izaziva trenje u ustima i tako uspjeva da „sastruže” bakterije sa jezika.
 4. Ne treba preskakati obroke, jer kada se to čini, jedinjenja koja se zovu ketoni nagomilavaju se u krvi i izlaze na usta sa izuzetno neprijatnim mirisom.

Postoji niz mogućnosti otklanjanja neprijatnog zadaha, a sve se svodi na otkrivanje uzroka koji ga izaziva

 • Ukoliko je prouzrokovan nekim sistemskim oboljenjem, moguće ga je ukloniti jedino liječenjem osnovnog oboljenja
 • Ako se patološki proces nalazi u usnoj šupljini, ili su razlog za nastanak zadaha pokvareni i polomljeni zubi, treba se što prije obratiti stomatologu
 • Ukoliko je uzrok loša oralna higijena, duvan ili alkohol, prestajanjem sa ovim lošim navikama rješićete se i zadaha.
 • Rastvori za ispiranje usta često sadrže alkohol koji može dodatno isušivati usnu duplju, pa se savjetuje upotreba bezalkoholnih preparata
 • Biljni lijekovi koji se mogu koristiti za ispiranje usta su: čaj od žalfije, nane, kantariona, a šoljica zelenog ili crnog čaja osvežava dah jer sadrži polifenole koji sprječavaju nastanak bakterija, uzročnika zadaha
 • Za održavanje zubne higijene važno je i kakve četkice za zube koristimo. Preporučuje se upotreba interdentalnih četkica (za čišćenje prostora između zuba) i oralnih tuševa
 • Kod suvoće usta preporučuje se unošenje što više tečnosti i kiselih sokova (iscjeđen limun, pomorandža), bombona i druge kisele hrane, da bi se stimulisalo lučenje pljuvačke.
 • Za uklanjanje zadaha mogu se koristiti različita dezodorantna sredstva u vidu spreja ili vodice za ispiranje usta.

Svjež dah je mjerilo lične higijene i brige o sebi, stoga učinite sve što je u vašoj moći da vas i po njemu pamte.

http://www.stomatologmudrinic.com

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic

https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s