Fileri (punjači)

fileri

Fileri su materije koje se kod estetsko-korektivnih zahvata injekcijama ubrizgavaju pod kožu. Koriste se oko 20 godina u estetsko-korektivnoj medicini. Početno su se koristili kolagen i silikon, no zbog brojnih nuspojava i komplikacija smanjuje se njihova primjena. Danas se najviše koriste punjači na bazi hijaluronske kiseline. Postoje brojne vrste drugih punjača koji su na bazi drugih materijala, kao primjerice vlastito masno tkivo, kolagen, spoj kalcija…

Zašto se koriste fileri?

1. Nadoknada hijaluronske kiseline: ova kiselina je jedna od glavnih sastojaka kože koja koži daje elastičnost i tvrdoću. Ima izuzetno veliku moć vezivanja vode u koži, što daje napetost kože. S godinama se njezina količina smanjuje te nastaju bore i nepravilnosti kože. Koža postaje meka, opuštena i neelastična te sklona boranju. Kožu djeteta kad stisnete i pustite, ona se odmah vrati. Kod starijih osoba je to vraćanje kože u početni položaj dosta sporije zbog gubitka ove kiseline.

2. Nadoknada volumena i korekcija defekata kože: glavni znak starenja je gubitak potkožnog masnog tkiva, zbog čega se lice počne spuštati. Kod raznih ozljeda i ožiljaka nastaju defekti kože. Fileri imaju za cilj nadoknaditi gubitak potkožnog masnog tkiva i ispuniti nastale defekte kože. Princip je da fileri mehanički nadoknađuju defekte kože i nedostatak volumena. Na isti način smanjuju bore. Nadoknadom volumena koža lica nije više spuštena te lice izgleda znatno mlađe i bolje. Kod pomlađivanja lica najvažnija je nadoknada masnog tkiva u središnjem dijelu lica, tj. u jagodicama, što daje srcoliki oblik lica. Staračko lice ima izgled trokuta okrenutog naopako, gdje nedostaje volumen u sredini lica. Fileri nadoknadom volumena često daju znatno bolji rezultat od operacije, tj. liftinga.

3. Nadoknada vlažnosti: hijaluronska kiselina ima izuzetno veliku moć vezivanja vode u koži. Kad je nema dovoljno, voda samo prolazi kroz kožu i ne zadržava se jer se nema za što vezati. Posljedično je koža žedna jer nema dovoljno vode, što se odražava na njen izgled i kvalitetu. Gubitkom vode koža postaje žedna te postaje beživotna, neelastična i dobije sitne bore. Bez obzira na nadoknadu vode unosom tekućine ili kremama, potrebna vlažnost se ne dobiva jer nema dovoljno hijaluronske kiseline da veže vodu. Zato je vaša koža žedna iznutra. Samo unutarnjim unosom vode putem ubrizgavanja hijaluronske kiseline injekcijom koži možemo dati potrebnu vlažnost. Koristi se najmanja igla te se punjač ubrizgava po cijeloj površini.

4. Razvoj vlastitog tkiva: pojedine vrste filera pretežno na bazi hijaluronske kiseline potiču razvoj vlastitog vezivnog tkiva, što je bitno kod pomlađivanja kože. Time se poboljšava izgled i kvaliteta kože. Ovaj tretman se pogotovo preporučuje na mjestima gdje koža ima manje bore (na licu) te je tanka (vrat, dekolte i šake).

Podjela filera:

  1. kratkotrajni – traju 3 do 10 mjeseci
  2. srednje trajni – traju 8 do 20 mjeseci
  3. dugotrajni – traju dugotrajno ili doživotno

Postoje brojne podjela filera po svojim karakteristikama, sastavu, duljini trajanja, primjeni… Najčešće se koristi podjela po duljini trajanja.

Zašto se koriste fileri?

  • Korekcija bora: oko očiju i usta, između obrva, nazolabijalne brazde
  • Nadoknada volumena i nepravilnosti lica nastalih gubitkom potkožnog masnog tkiva
  • Pomlađivanje kože
  • Smanjivanje ožiljaka i defekata kože
  • Povećanje i oblikovanje usana
  • Korekcija manjih nepravilnosti nosa, poput sitnih udubljenja

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina sastavni je gradivni dio naše kože koji joj daje volumen, napetost, elastičnost i vlažnost. Starenjem se smanjuje njezina količina u koži. Za nadoknadu se koristi umjetno proizvedena hijaluronska kiselina koja nije životinjskog porijekla te se po građi ne razlikuje od naše hijaluronske kiseline. Zbog toga nema nikakvih alergijskih reakcija na tretman. U tijelo se ne unosi nikakvo strano tijelo, već prirodni gradivni sastojak kože. Punjači na bazi hijaluronske kiseline nakon što se uklone iz organizma potiču razvoj novog vezivnog tkiva, što dodatno poboljšava rezultat i time njihov efekt traje duže. Zato svaki idući tretman daje trajnije i bolje rezultate.

http://www.stomatologmudrinic.com

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic

https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s