Kako riješiti problem nastanka paradontoze

paradontoza1

ZAŠTO MORAMO LIJEČITI PARODONTOZU?

Parodontoza je najčešća bolest usne šupljine poslije karijesa. Jedan od vrlo čestih simptoma bolesti parodonta su povlačenje desni, natečenost zubnog mesa, a u onim već uznapredovalim stadijima klimanje i ispadanje zubi ili gubitak koštane strukture koja podržava zube. Procjenjuje se da veći broj ljudi u starijoj dobi ostane bez zubi zbog parodontoloških problema, nego zbog karijesa. Osim što bolesti parodonta mogu utjecati na ispadanje zubi i sve lošije stanje u usnoj šupljini, također mogu biti jedan od uzročnika ostalih zdravstvenih problema kao što su začepljenje arterija i rizik od moždanog udara, bolesti srca i problemi s dišnim kanalima.

paradontoza2

STUPNJEVI UZNAPREDOVALOSTI I MOGUĆE TERAPIJE

Ranim stadijom bolesti parodonta zvanog gingivitis oštećuje se površinski dio tkiva koji je današnjim metodama liječenja parodonta moguće sanirati na vrijeme. Taj stadij se ogleda simptomima kao što su preosljetljivost zubnog mesa, nateknutost gingive, stvaranje parodontnih džepova i podizanje zubnog mesa koje vodi laganom ogoljenju korjena zuba. Ako se početni stadij bolesti parodonta ne liječi, bolest može uznapredovati do kasnijeg stadija parodontoze koja sa sobom nosi klimanje i posljedično ispadanje zubi. Prvi i osnovni korak je cjelokupno čišćenje koje uključuje smanjivanje i uklanjanje plaka, te naslaga kamenca i pigmentacije. Sljedeći korak u saniranju problema sa zubnim mesom je parodontološka terapija. Parodontoza se u svakom slučaju treba liječiti parodontološkim tretmanom kojim se zubno meso kiretira i tretira na način da se oporavi do određenog stadija. Parodontološkom terapijom kiretiraju se ili stružu gingivalni džepovi kako bi se tretirano zubno meso nakon terapije spustilo i time zaustavila recesija ili podizanje zubnog mesa.

paradontoza4

Kod stupnja uznapredovalosti gdje je već došlo do klimanja zubi potrebno je zube učvrstiti mostovima odnosno povezanim krunicama koje daju potporu strukturi zuba i time sprječavaju prerano ispadanje zuba. Kada dođe do velikog ogoljenja zubnog korjena na više zubi ili u cijeloj čeljusti, zubi se kreću klimati i zato je ogoljeli dio korjena potrebno zaštiti protetskim nadomjestcima kao što su krunice. Kada dolazi do nestanka tkiva gingive i ogoljenja zubnog korjena moguće je napraviti presađivanje gingive sa sluznice usne šupljine. Presađivanjem gingive sprječava se daljnje propadanje zubi i zubnog mesa.

PARODONTOLOŠKA TERAPIJA – NEOPHODAN TRETMAN U DANAŠNJOJ STOMATOLOGIJI!

Parodontološka terapija je tretman koji je danas sve češći u stomatologiji. Svugdje u modernoj dentalnoj medicini za bilo kakav daljnji tretman potrebno je napraviti kiretažu zubnog mesa. Vrlo je bitno učvrstiti zube kod velikih protetskih radova (stavljanja krunica, mostova, ponekad i ljuskica) kako bi protetska zamjena dobila svoj prirodan izgled. Parodontološkom terapijom zubno meso se dovodi do stanja gdje tim doktora može započeti protetski tretman. Parodontološkom terapijom uspijevaju se dobiti izvrsni rezultati jer tretirano zubno meso postaje zdravije, a time se naravno i zubi učvršćuju. Nakon terapije potrebna je velika saradnja pacijenta koji dobiva upute o higijeni i prevenira daljnje probleme sa zubnim mesom.

Ukoliko primijetite sipmtome upaljenog zubnog mesa ili bilo koji početni stadij parodontoze (natečenost zubnog mesa, povlačenje desni i crvenilo, vrlo neugodan zadah) što prije potražite savjet svog stomatologa kako bi na vrijeme intervenisao i uspio spasiti propadanje zubi.

http://www.stomatologmudrinic.com

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic

https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s